loader image
Image Alt

Executive Chef

Executive Chef

Ana Grgić Tomić

Iskusna, iznimno talentirana i šarmantna Ana Grgić već je šest godina glavni chef kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela Esplanade. Ana je tako 2012. godine postala prva žena na čelu Esplanadine kuhinje i nastavila slijediti tradiciju vrhunske gastronomije, uz specifičan potpis koji daje jelima.

Ambicija, iznimni talent i kreativnost odvele su Anu na adrese najprestižnijih svjetskih restorana s dvije Michelin zvjezdice, gdje je neko vrijeme usavršavala svoje kulinarske vještine kod poznatih chefova, Yvesa Mattagneau restoranu Sea Grill u Bruxellesu, te kod Christiana Lohsea u poznatom berlinskom Fisher’s Fritzu. Svoje znanje razvijala je i na kulinarskoj akademiji Rezidor Hotel Group. Nakon toga svoje je kulinarsko umijeće usavršavala u radu s brojnim nagrađivanim chefovima koji su gostovali u hotelu poput Xaviera Mathieua i Pascala Tingauda. U suradnji s veleposlanstvom Republike Koreje Ana je imala prilike pripremati korejske specijalitete s predsjednicom Instituta korejske hrane i vodećim chefom Kraljevske kuhinje u Koreji, Sook-JA JOON. Ovo divno iskustvo Ana je iskoristila kako bi u ponudu restorana Le Bistro uvrstila novi korejski jelovnik. 2015. godine restoran Zinfandel’s našao se u probranom društvu od 1000 vrhunskih svjetskih restorana koji su istu večer u 150 zemalja na pet kontinenata slavili francusku gastronomiju u sklopu globalnog projekta Good France za koji je Ana kreirala menu. Iste godine Ana je primila poziv od Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović da sudjeluje u pripremi gala večere pod nazivom Hrvatska na tanjuru, Slovenija u čaši, koja se održala u Predsjedničkim dvorima za svjetske državnike poput američkog potpredsjednika Joea Bidena. Nakon toga Ana je u Predsjedničkim dvorima pripremala gala večere za princa Charlesa, vojvotkinju Camillu i brojne uzvanike te ponovno prilikom posjeta Predsjednika Turske Hrvatskoj.

Ana je tijekom svoje karijere u Esplanadi pripremala jela za brojne državne dužnosnike poput američke državne tajnice Hillary Clinton, talijanskog predsjednika Napolitana, austrijskog predsjednika Fischera te za poznate kraljevske obitelji poput princa Alberta od Monacaprinceze Annekralja i kraljice Švedske, japanskog princa i princeze, kraljevske obitelji iz Danske, princa Saudijske Arabije, a na nepreglednoj listi slavnih nalaze se i sportske legende Pep GuardiolaDavid Beckham i Cristiano Ronaldo te osobe iz svijeta šoubiznisa poput Enriquea IglesiasaShakire, SadeStingaJoséa CarrerasaBoba GeldofaBona VoxaRobbie Williamsa i drugih.

Ana je od preuzimanja funkcije glavnog chefa kuhinje hotela Esplanade primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. 2015. godine Ana je postala ambasadorica projekta Fish Forward u inicijativi Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, čiji je cilj povećati svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Od 2012. do 2016. godine restorani Zinfandel’s i Le Bistro, za koje Ana priprema jelovnike i kreira koncept kuhinje, nagrađivani su certifikatima izvrsnosti od strane najvećeg svjetskog turističkog servisa za ocjenu kvalitete usluga u turizmu Tripadvisora, koji je 2015. dodijelio restoranu Zinfandel’s posebno priznanje i uvrstio ga u Hall of Fame. Anin rižoto 2013. uvršten je u prestižni vodič Guida Gallo – među 101 najbolji svjetski rižoto u svijetu. Mlada Ana Grgić pripremom svog rižota oduševila je nepce komisije Riso Gallo te se tako restoran Zinfandel’s našao u ovom prestižnom vodiču treći put zaredom. A potvrda da je uistinu najbolji stigla je nedavno prilikom posjete princa Charlesa i vojvotkinje Camille Hrvatskoj, kada je prinčevski par tražio svog osobnog chefa kuhinje da zamoli Anu za recept i pripremu rižota. Ana ne oduševljava samo svojim jelima već i svojom vedrom osobnošću i iskrenošću, pa je tako 2013. godine bila nominirana za Ženu godine prema časopisu Zaposlena, 2014. godine Večernji list nominirao ju je za Osobu godine, a 2016. prestižni časopis StoryBook nominirao je Anu za Veuve Clicquot Business Woman Award.

2016. godine produkcija MascerChef Hrvatska i TV kuća Nova TV pozvali su Anu da bude prva žena član žirija u specijalu Celebrity MasterChef. Ana je iz emisije u emisiju pomno pratila svaki kuharski korak osoba iz javnog života. Zadovoljna kako se razvijala tijekom snimanja, zaključila je kako joj je to bilo jedno dragocjeno iskustvo koje će joj pomoći u daljnjem razvoju na poziciji chefa kuhinje Esplanade.

Ana svakodnevno vodi opsežan pogon koji uključuje rad u kuhinji i kreiranje koncepata za nekoliko outleta – za luksuzni restoran Zinfandel’s s Oleander terasom, za šarmantni francuski Le Bistro, za Sobno posluživanje, Esplanade bar te za Esplanade catering što podrazumijeva kreiranje inovativne gastronomske ponude za događanja, konferencije i svadbene svečanosti.

Gotovo svakodnevno Ana smišlja nove promotivne menije sa sezonskim namirnicama, personalizira jelovnike za klijente i mladence prema njihovim željama i idejama, a svake sezone pomno kreira à la carte jelovnike, koji su poseban izazov, jer potrebno je zadržati osebujan stil, koristiti domaće i trenutno dostupne svježe namirnice, a onda iz toga stvoriti nešto što će gostima pružiti poseban doživljaj okusa i mirisa.

Anin stil pripreme jela može se okarakterizirati kao kombinacija mediteranskih i kontinentalnih klasičnih jela pripremanih na moderan način uz povremeno poigravanje s molekularnom kuhinjom čime nerijetko stvara neobične kombinacije okusa ugodne za oko i nepce. Ana svakodnevno prati svjetske gastronomske trendove te ih nastoji ukomponirati u svoje kreacije. Veliku pozornost polaže na odabir vrhunskih svježih lokalnih sastojaka, ali i prezentaciji jela na tanjuru, kako bi svako jelo pred gostom predstavljalo jedinstveno umjetničko djelo.

You don't have permission to register